Floristica este o meserie care are la bază creativitatea, însă aceasta nu este o condiție suficientă.
Poți avea idei foarte bune, însă neavând și pregătire nu poți obține compoziții armonioase. În plus, ideile care nu sunt corect implementate pot să ducă chiar în ktich.

Așa cum orice meserie bine făcută are la bază niște reguli pe care le înveți în cadrul unor școli și în acest domeniu există școli și un anumit timp necesar pentru a învăța atât reguli de compoziție cât și reguli de păstrare și condiționare a florilor.

Deoarece cu puțin timp în urmă am fost “victima” absenței informațiilor privind pregătirea florilor și armonizarea aranjamentului cu spațiul de expunere dar și cu tematica evenimentului am să enumăr câteva reguli utile oricărei persoane care lucrează cu florile (florist sau persoană fizică care achiziționează flori în scop personal).

Așadar, după achiziționare, florile trebuie:

  • sortate după calitate, îndepărtându-se cele deteriorate
  • defoliate (îndepărtarea frunzelor, eventual păstrarea a două frunze poziționate sub floare)
  • taierea oblică a tijei florale (de preferat sub apa și cu un briceag) deasupra nodului, după ce am efectuat opărirea sau flambarea la cele cu tulpina pubescenta
  • trecerea florilor în vase cu apă (în care putem adăuga conservant sau puțin dezinfectant), după ce vasele au fost foarte bine spălate cu dezinfectant

Îndepărtarea frunzelor se face pentru a prelungi durata de viață a florilor prin economisirea hranei dar și prin împiedicarea formării bacteriilor (care pot forma pelicule la taietură, ce pot împiedica circulația apei către floare) de la frunzele care pot cădea în apă. Din același motiv se opăresc și tijele pubescente, ai căror perișori se pot descompune și forma bariere.
Îndepărtarea frunzelor are și scop decorativ deoarece la manipulare frunzele se pot deteriora dar și pentru faptul că într-o compoziție adăugăm suficiente texturi care îmbină armonios florile și nu este necesară prezența frunzelor florilor cu care lucrăm.

Lasă un comentariu